Arvot ja vastuullisuusohjelma

Mariposan arvot ja toimintaperiaatteet


-  voimistelukulttuurin muuttaminen

-  turvallisuus

- positiivinen pedagogiikka


- Mariposassa jokainen saa ilmaista itseään turvallisessa ympäristössä

- Valmennuksemme on lasten fyysistä ja henkistä kasvua tukevaa

- Jokaista yksilöä kohdellaan tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti huomioiden yksilölliset tarpeet ja tavoitteet

- Harrastustoiminta ja tavoitteellinen urheilu yhdistetään turvalliseen ympäristöön.

- Oppiminen yhdessä hauskuuden ja nauttimisen kautta

- Lajikulttuurin epäkohtien muuttaminen

- Jokaista seuran jäsentä rohkaistaan olemaan oma upea itsensä!



Vastuullisuusohjelma: 

Miten arvot ja toimintaperiaatteet näkyvät käytännön toiminnassa


Voimisteluseura Mariposa laati perustaessaan tarkat arvot ja toimintaperiaatteet. Vastuullisuusohjelman tarkoituksena on tuoda arvot ja toimintaperiaatteet käytännön toimintaan, jotta seuran jäsenet sitoutuvat tekoihin eivätkä vain sanoihin. Arvot ja toimintaperiaatteet tulee näkyä seuran arkipäiväisessä toiminnassa tekoina. Vastuullisuusohjelman tarkoituksena on myös saattaa asiat selkeään ja ymmärrettävään muotoon, jotta sitoutuminen vastuulliseen toimintaan on käytännössä helppoa ja selkeää.


Arkipäiväisen toiminnan ja tapahtumien säännöt 

Voimisteluseura Mariposa huolehtii ja valvoo, että jokainen osallistuja saa turvallisen tilan. Alla säännöt, joihin tapahtumiin osallistujia edellytetään sitoutumaan.

Seuraava listaus koskee valmentajia, voimistelijoita ja voimistelijoiden vanhempia sekä kaikkia muita seuran toimintaan osallistujia.

1. Kannustava ilmapiiri: Jokainen seuran jäsen on luo kannustavaa ja positiivista ilmapiiriä harjoituksissa, kilpailuissa ja kaikissa seuran tapahtumissa.

2. Kiusaamisen ja syrjinnän nollatoleranssi: Kiusaaminen, rasismi ja syrjintä eivät ole hyväksyttäviä missään tilanteessa. Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi Voimisteluseura Mariposan tapahtumissa, riippumatta taustastaan, iästään tai kyvyistään.

3. Aikuisten esimerkillinen käytös: Aikuiset seurassa ovat roolimalleja voimistelijoille ja lapsille. Aikuisten vastuulla on luoda turvallista ilmapiiriä kaikille tapahtumiin osallistujille.

4. Kehon ja ulkonäön kunnioittaminen: Ketään ei saa arvostella tai kommentoida heidän kehostaan tai ulkonäöstään. Jokainen meistä on ainutlaatuinen ja tapahtumissa keskitytään upeisiin suorituksiin.

5. Rakentava palaute: Antaessamme palautetta toisillemme, pidetään mielessä positiivisuus ja rakentavuus. Pyritään antamaan palautetta, joka auttaa toista kehittymään ja saavuttamaan omat tavoitteensa.

6. Tiimityö ja yhteisöllisyys: Autetaan toinen toisiamme ja jaetaan ilot sekä haasteet yhdessä.

7. Luovuus ja ilo: Rohkaistaan luovuutta ja iloa harjoittelussa ja esiintymisessä. Voimistelu on nautinnollista ja taiteellista – annetaan itsellemme lupa nauttia jokaisesta hetkestä.

8. Ongelmanratkaisu ja avoin kommunikaatio: Jos ilmenee ongelmia tai huolenaiheita, kannustetaan avoimeen ja kunnioittavaan kommunikaatioon. Ratkaistaan haasteet yhdessä rakentavalla tavalla.

9. Kannustava kilpailuhenki: Kilpailutilanteissa keskitytään omien tavoitteiden saavuttamiseen eikä muiden arvostelemiseen. Kunnioitetaan jokaista osallistujaa ja muistetaan, että reilu kilpailu on oppimisen ja kasvun väline.

Laadukkaan harrastustoiminnan ja kilpatoiminnan tarjoaminen


  • Tuntijärjestelmä

Elokussa 2023 aloitimme tuntijärjestelmän, jonka tavoitteena on:

  1.  Kokeilla uutta tapaa harjoitella

  Käytännön esimerkki: Haluamme luoda voimistelumaailmaan uudenlaista voimistelutyyliä, joka perustuu ensisijaisesti yksilöiden tarpeisiin. Voimistelija saa itse lukujärjestyksen pohjalta luoda oman harjoittelusisällön, jotta voimistelun ilo tulee itse voimistelijasta.

   2. Yksilöiden vahvuuksien ruokkiminen

 Käytännön esimerkki: Monipuolinen tuntivalikoima takaa sen, että pystymme yhdessä voimistelijoiden kanssa suunnittelemaan juuri heidän vahvuuksiaan ja kehityskohteita tukevan tuntivalikoiman.

   3. Oman tasoisen ja laadukkan tarjoaminen kaikille

Käytännön esimerkki: Tuntijärjestelmän tunnit on jaettu kolmeen eri tasoon. Tasoilla taataan se, että jokainen voimistelija eri lähtökohdista saa itselleen tarpeeksi haastavaa ja fyysisesti turvallista harjoittelua. Tasot:

Alkeet/harraste: Tunti, jossa harjoitellaan perusasioita rauhassa, mutta monipuolisesti.

Avoin taso: Tunti, jossa tasosta riippumatta harjoitellaan kaikille tärkeitä ja paljon toistoa vaativia rytmisen voimistelun taitoja.

 Tavoitteelliset voimistelijat: Tunti, jossa harjoitellaan rytmisen voimistelun taitoja voimistelijoiden kanssa, joilla on useamman vuoden voimistelupohja.


  • Valmentajien vahvuuksien hyödyntäminen

Käytännön esimerkki: Jokainen valmentaja saa mahdollisuuden käyttää omia vahvuuksiaan, jotta voimistelijat voivat hyötyä monipuolisesti erilaisista osaamisalueista. Tämä tukee paitsi voimistelijoiden yksilöllistä kehitystä sekä luo myöskin rikkaan ja motivoivan oppimisympäristön koko seurassa.


  • Antaa voimistelijoille vaikutusvaltaa omaan harjoitussisältöön

Käytännön esimerkki: Voimistelijan ryhmä Emblat harjoittelevat 4-9h/vko. Valmentaja on laatinut tuntijärjestelmästä 4h/vko yhteisiä harjoituksia ja halutessaan voimistelija saa käyttää  5h/vko vapaavalintaisia tunteja . Yksillöllisten tarpeiden mukaan tunteja saa ottaa tunteja enemmän tai vähemmän.


  • Harrastetoiminta


Syksyllä 2023 Voimisteluseura Mariposa tarjoaa harrastustoimintaa ikähaarukalla 3-14v. Harrastustoiminnan tavoitteena on luoda lapsille turvallinen harrastuspaikka, jossa päästään liikkumaan monipuolisesti kehittäen motorisia perustaitoja ja rytmisen voimistelun alkeistaitoja leikkien, pelien ja muiden monipuolisten harjoitteiden kautta. Periaatteena on myös se, että jokainen saa luoda Voimisteluseura Mariposassa oman näköisen voimistelupolun.


  • Leiritoiminta

Voimisteluseura Mariposa järjestää säännöllisiä päiväleirejä. Leirejä pidetään syyskaudella 2-3x/syyskausi ja kevätkaudella 3-4x/kevätkausi. Mariposaleirit ovat kaksipäiväisiä päiväleirejä, jotka kestävät 6h/päivä.


Mariposaleirien tavoitteet ja periaatteet:


  • Monipuolinen lasten liikunta: Leirillä harjoitellaan rytmisen voimistelun taitoja, mutta pääpainotus on monipuolisessa liikunnassa.

  • Yhteisöllisyys: Leirille saa osallistua kaiken tasoiset harrastajat. Leirin toiminta on suunniteltu niin, että päästään yhdessä viettämään päivä vanhojen ja uusien kavereiden kanssa.

  • Harrastaminen ilon kautta: Tärkeintä on, että lapsille päivät antavat positiivisia kokemuksia liikunnan parissa.

  • Terveys: Pitkään päivään sisältyy paljon monipuolista liikkumista, mutta myös vapaata aikaa tai toimintaa, joka ei liity liikkumiseen. Leirin kuuluu olla lapsia energisoiva ja innostava tapahtuma.


Vastuullisen valmennustoiminnan seuranta

  • Palautekyselyt: Joka kauden lopussa ja mahdollisissa seuran toiminnan muutoksissa keräämme seurojen eri kohderyhmiltä palautekyselyt. Syyskauden palautekysely tehdään joulukuussa ja kevätkauden palautekysely toukokuussa.

  • Valmentajien vertaispalaute: Kerran kaudessa (syys- ja kevätkausi erikseen) valmentajat seuraavat toisen valmentajan valmennusta. Vertaispalaute auttaa valmentajia kehittymään yhdessä ammatillisesti. Toiminta luo samalla yhteisön, jossa oppiminen ja tiimityö vahvistuvat, parantaen urheilijoiden/harrastajien valmennusta ja ohjausta.

  • Säännölliset palaverit: Valmentajat kokoontuvat kerran kuukaudessa yhteen ja pitävät palaverin, jossa keskustellaan ja raportoidaan vastuullisen valmennuksen näkökulmasta. Aiheet, jotka palaverissa käydään läpi:

  • Voimistelijoiden terveys ja hyvinvointi: Käydään läpi mahdolliset viimeaikaiset loukkaantumistapaukset ja niiden syyt. Miten voimistelijat ovat voineet harjoituksissa/yleinen ilmapiiri?

  • Positiivisen ja voimistelijalähtöisen ilmapiirin ylläpitäminen: Keskustellaan konkreettisista tilanteista, joissa valmentajat ovat tukeneet voimistelijoita positiiviseen itsetuntoon ja kannustaneet heitä toisten tukemiseen. Miten voimistelijalähtöisyyttä ollaan toteutettu viime kuukauden aikana? Joka kuukausi sovitaan tapoja, jolla luodaan positiivista ja osallistavaa harjoitus ilmapiiriä voimistelijoille.

  • Yhteisöllisyys: Minkälainen ilmapiiri ryhmillä on ollut? Kuinka vahvistetaan koko seuran ja ryhmien sisäistä tiimihenkeä?

  • Valmentajien hyvinvointi: Käydään läpi jokaisen valmentajan kuulumiset. Uskomme, että hyvinvoiva valmentaja pystyy toimimaan vastuullisesti.



Ohjeistukset ongelmatilanteisiin


Voimistelijat:


  1. Kerro turvalliselle aikuiselle esim. omalle vanhemmalle, jos näet tai koet itse valmentajan epäasiallista käytöstä. Voit myös ilmoittaa tapahtuneesta Et ole yksin palveluun: https://www.etoleyksin.fi/haluatko-jutella/

  2. Keskustele asiasta ulkopuolisen henkilön kanssa esim. koulun terveydenhoitaja tai koulupsykologi. Voit myös anonyymisti keskustella asiasta netin välityksellä Sekasinchat palvelusta: https://sekasin247.fi

  3. Tärkeintä on, että et jää asian kanssa yksin!

Vanhemmat:


  1. Ilmoita mahdollisimman pian tapahtuneesta suoraan toiminnanjohtajalle, jos näet valmentajan käyttäytyvän epäasiallisesti.

  2. Varmista, että kaltoinkohdeltu voimistelija saa apua.

  3. Lisäksi tapahtuneesta pystyt ilmoittamaan seuraaviin palveluihin: